Baan Meubelen

Garantie & Onderhoud

Alle materialen die BAAN gebruikt, worden met de grootste zorg geselecteerd om de hoogstaande kwaliteit van onze producten te waarborgen. Mochten ondanks onze kwaliteitscontroles uw meubelen gebreken vertonen dan kunt u altijd rekenen op onze goede garantieregeling. Wij volgen de richtlijnen van de stoffenleveranciers en de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (zie ook onze algemene voorwaarden). Service gevallen kunt u uitsluitend via uw verkooppunt aanmelden.

Garantie

Alle materialen die BAAN gebruikt, worden met de grootste zorg geselecteerd om de hoogstaande kwaliteit van onze producten te waarborgen. Mochten ondanks onze kwaliteitscontroles uw meubelen gebreken vertonen dan kunt u altijd rekenen op onze goede garantieregeling. Wij volgen de richtlijnen van de stoffenleveranciers en de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (zie ook onze algemene voorwaarden). Service gevallen kunt u uitsluitend via uw verkooppunt aanmelden.

De aangegeven maatvoeringen van de zitmeubelen zijn bij benadering. Dit geldt voor zowel onze standaard collectie, als op maat gemaakte meubelen. Alle meubelen worden met de hand gemaakt. Baan kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor minimale maatafwijkingen (3%). Hierop is de garantieregeling dan ook niet van toepassing.

De ingangsdatum van de garantieregeling is de datum op onze factuur naar uw verkooppunt.

U krijgt bij ons 3 maanden garantie op kussenvullingen. Een harde of zachte kussenvulling is heel persoonlijk en geheel afhankelijk van uw voorkeur. Het kan natuurlijk voorkomen dat u na levering de rugkussens toch iets extra gevuld wilt hebben of liever toch een zachtere of hardere zitkussen vulling wilt. Meldt u dit dan binnen 3 maanden bij uw verkooppunt. Vervolgens maakt uw verkooppunt, in overleg met u, een afspraak met één van onze medewerkers. U kunt de kussens dan zelf brengen. Onder het genot van een kopje koffie worden de vullingen omgeruild. Zo hoeft u de kussens niet te missen en heeft u geen lange wachttijd. De meeste vullingen zijn niet op voorraad. Daarom dient er wel een afspraak gemaakt te worden. Indien u dit binnen drie maanden na aankoopdatum bij uw verkooppunt meldt, betaalt u slechts een geringe vergoeding. De prijs voor kussenvullingen < 100cm is € 30; van 100cm tot 200cm € 60 en voor vullingen van 200cm > € 90 per stuk. Bijvullen van rugkussen vullingen is binnen 3 maanden gratis. Indien u na drie maanden van aankoopdatum een andere kussenvulling wilt, is de prijs voor een kussenvulling vanaf € 135 per stuk; de prijs voor het bijvullen van rugkussen is dan vanaf € 90 per stuk. 

Op de romp, het frame en het binnenwerk (vering) heeft u een garantie van 5 jaar.

Klanten met toegekende service gevallen bieden we na deze termijnen ook nog graag een oplossing, zoals bijvoorbeeld een korting op herstoffering van uw meubel of op een nieuw meubel.

BAAN geeft u deze uitstekende garantie omdat onze producten van hoge kwaliteit zijn. Ook na de aankoop kunt u dus altijd terugvallen op BAAN.

Ook op een zitmeubel gekocht tijdens de Factory SALE heeft u op de romp, het frame en het binnenwerk een garantie van 5 jaar. Wenst u een andere vulling of wilt u kussens laten bijvullen, dan is de prijs respectievelijk vanaf € 135 en € 90 per stuk. Wij kunnen u alleen geen garantie geven op de stof. Het betreft immers showroommodellen, die niet rechtstreeks uit de productie komen. Indien een zitmeubel uit de SALE slijtage van de stof vertoont, bieden wij u uiteraard een oplossing, zoals bijvoorbeeld een korting op herstoffering.

Op tafels, kasten, karpetten, lampen en accessoires gekocht tijdens de SALE kunnen we helaas geen garantie geven, omdat dit geen producten van ons zelf betreft en niet rechtstreeks uit de productie komen.

Service

Vlekken moeten direct verwijderd worden. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Werk van de rand van de vlek naar binnen toe. Voorkom dat u daarbij de substantie in de stof drukt. Leg daarna een vochtige theedoek op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Let op: nooit gaan wrijven of schrobben op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Als de vlek is opgedroogd, laat u zich dan eerst goed informeren over de samenstelling van de stof. Verkeerde reiniging pogingen leiden vaak tot meer schade. Voor de meeste vlekken geldt: gebruik een lauwwarm sopje met een (ph-)neutral wasmiddel, bijvoorbeeld ossegal-of Marseillezeep. Ook Spa-rood of talkpoeder (bij vetvlekken) kunnen wonderen verrichten.

Gebruik nooit zomaar een willekeurig sopje van Biotex, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek van de bekleding.

Laat na reiniging de meubelstof in ieder geval volledig drogen, voordat u het meubel weer in gebruik neemt.

Indien na de hiervoor genoemde behandeling hardnekkige vlekken achterblijven, laat deze dan op drogen en kijk op www.james.eu. Op deze site vindt u diverse producten, waarmee u hardnekkige vlekken kunt verwijderen. Uiteraard geschiedt de toepassing van dergelijke producten op eigen risico. Een laatste tip. Mocht de vlek op een zitkussen zitten en niet verwijderd kunnen worden, dan kunt u altijd nog het zitkussen omdraaien.

Als u een poolstof, bijvoorbeeld velours, gekozen hebt is dat heel normaal. Poolstoffen zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een ‘warm’ en karakteristiek aanzien. Ze kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we ‘shading’. Er ontstaan zogenaamde ‘schijn vlekken’. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken. Een behandelingsmethode om ‘shading’ iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijgt u de plekken echter nooit. Shading is en blijft een eigenschap van poolstoffen. Het heeft geen invloed op de sterkte en dus kwaliteit van de stof. 

BAAN gebruikt 3 soorten zitkussen vullingen; koudschuim, comforell of combi-vullingen. In de meeste modellen worden standaard koudschuim vullingen toegepast met aan beide kanten een extra comfortlaag. Deze vullingen hebben een vaste polyether kern, waardoor ze vormvast zijn. Ze zijn duurzaam en het meest praktisch, omdat ze niet opgeschud hoeven te worden, uitsluitend gekeerd. In enkele modellen zit standaard een comforell ofwel danidown vulling. Dit is een mengsel van veren en polyether staafjes. Dit voelt zachter aan dan koudschuim en geeft een nonchalante uitstraling. In een enkel model zit standaard een combi-vulling: een vulling met een koudschuim kern, afgedekt met een laag comforell.
De voorkeur voor een bepaald type kussenvulling is heel persoonlijk. Wat de één een te zachte vulling vindt, vindt de ander te hard. Gaat uw wens uit naar een andere, dan standaard kussenvulling, dan is dat, zonder meerprijs, in principe altijd bij ons mogelijk.

In de meeste modellen zitten fiber rugkussens (=gesiliconiseerde holvezel ofwel watten). Heeft men rugklachten of wil men graag een hardere rugkussen vulling, dan raden wij een koudschuim vulling aan, afgedekt met een extra comfortlaag. De voorkeur voor een bepaald type kussenvulling is heel persoonlijk. Wat de één een te zachte vulling vindt, vindt de ander te hard. Gaat uw wens uit naar een andere, dan standaard kussenvulling, dan is dat, zonder meerprijs, in principe altijd bij ons mogelijk.

Ter behoud van de vulling en de stof raden wij aan minimaal een keer per week koudschuim en fiber kussens te keren en indien mogelijk van plaats te wisselen. Comforell-kussens dient u twee tot drie keer per week op te schudden, om het losse vulmateriaal weer goed te verdelen. Ook deze kussenvullingen dient u regelmatig te keren.

Symmetrische zit- en rugkussens met stof bekleed zijn keerbaar. Wij raden u aan de kussens één keer per week te keren en tegelijkertijd uit te zuigen (met een zacht mondstuk), ter behoud van de kussenvulling en stof. Kussens met leer bekleed zijn niet keerbaar. Aan de achterkant is katoen verwerkt, om lucht door te laten.

Het constructieve deel van de romp is gemaakt van beukenhout. Naast het feit dat deze houtsoort zeer sterk is, trekt het ook na verloop van tijd niet krom. Het binnenwerk van uw meubel bestaat uit Nosag-veren, polyether en afdekmaterialen.

Dons en veren geven een vulling een zeer nonchalant karakter. In gebruik verliezen de veren op den duur hun veerkracht. Ze gaan verkleven waardoor er alleen nog maar stokjes overblijven, ofwel weinig kussen inhoud overblijft. Een volledig dons of veren vulling is dan ook uitsluitend geschikt voor sierkussens, maar niet voor rug- en zitkussen vullingen. Een alternatief is comforell of danidown vullingen. Dat is een mengsel van veren en polyether staafjes. Deze kussens geven ook een nonchalant uiterlijk.

Onderhoudstips

Om de mooie uitstraling van uw bank of fauteuil te bewaren is een regelmatige verzorging noodzakelijk.

Stoffen bekleding op zitmeubelen verschiet van kleur onder invloed van (zon)licht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding als zonwering, shutters, screens etc. Katoenen en linnen stoffen zijn hier in het bijzonder gevoelig voor. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht. 
n het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het zitmeubel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeans kleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie.
 
Spijkerbroeken: de samenstelling van een spijkerbroek (denim) bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met zeer ‘slechte’ kleurstoffen om een versneld verouderingscq. ontkleurings proces te kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op ‘blauwe waas’ enigszins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen. 
 
Transpiratie en medicatie: een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken. Tip: wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken vallen echter altijd buiten de garantie. 

Wij raden aan om de zitmeubelen vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt . Zorg ervoor dat het mondstuk glad is en geen uitsteeksels heeft die de stof kunnen beschadigen. Strijk voorzichtig over de stof. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen.

De rugkussens van de meeste zitmeubelen bestaan uit fiber ofwel gesiliconiseerde holvezels. Dat zijn een soort watten die alleen maar gekeerd en goed in vorm hoeven te worden geduwd. Deze vulling is zeer veerkrachtig. In de rugkussens van enkele modellen zit danidown. Dat is een mengsel van veren met polyether staafjes. Deze kussens dienen zo’n 2 tot 3 keer per week opgeschud te worden. De rugkussen van koudschuim dienen uiteraard ook regelmatig gekeerd te worden om afdrukken ofwel zit spiegels te voorkomen.

 

De meeste zitkussens zijn gemaakt van koudschuim. Deze zijn vormvast en hoeven uitsluitend gekeerd te worden. Wij raden u aan om dit één keer per week te doen (tegelijkertijd met het zuigen), voor het behoud van de stof en de kussenvulling.

Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Let u er op wat u in uw zakken heeft en laat kinderen liever niet met scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen. Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten ‘spijkers’ op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Hoe zorgvuldig wij onze zitmeubelen ook bekleden, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald ’terug in het grondweefsel’. Knip nooit losse draadjes af.

Vlekken moeten direct verwijderd worden. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Werk van de rand van de vlek naar binnen toe. Voorkom dat u daarbij de substantie in de stof drukt. Leg daarna een vochtige theedoek op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Let op: nooit gaan wrijven of schrobben op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Als de vlek is opgedroogd, laat u zich dan eerst goed informeren over de samenstelling van de stof.

Verkeerde reiniging pogingen leiden vaak tot meer schade. Voor de meeste vlekken geldt: gebruik een lauwwarm sopje met een  (ph- )neutral wasmiddel. Ook spa-rood of talkpoeder (bij vetvlekken) kunnen wonderen verrichten. Gebruik nooit zomaar een willekeurig sopje van Biotex, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek van de bekleding.

Laat na reiniging de meubelstof in ieder geval volledig drogen, voordat u het meubel weer in gebruik neemt.

Indien na de hiervoor genoemde behandeling hardnekkige vlekken achterblijven, laat deze dan drogen en kijk op www.james.eu. Op deze site vindt u diverse producten, waarmee u hardnekkige vlekken kunt verwijderen.

Uiteraard geschiedt de toepassing van dergelijke producten op eigen risico. Een laatste tip. Mocht de vlek op een zitkussen zitten en niet verwijderd kunnen worden, dan kunt u altijd nog het zitkussen omdraaien.

Stofeigenschappen

Bij Baan heeft u de keus uit iedere stof- of leersoort die u wenst. Uw persoonlijke voorkeur staat dus centraal.

Wij hebben vele duizenden stoffen van bekende stoffenleveranciers in huis, zoals Aristide, Belliny, Casamance, Carlucci, Chivasso, De Ploeg, Keymer, Kobe, Kvadrat, Romo, Silvera, Stylelibrary, Verotex, Vescom en Zimmer & Rohde.

Iedere stof heeft zo zijn eigen eigenschappen, ofwel voor- en nadelen. Wat u mooi vindt, kan een ander minder prettig vinden. De uiteindelijke keuze van de stof bepaalt u zelf.

Om het u gemakkelijk te maken, worden hieronder de eigenschappen van de stoffen op een rij gezet.

Baan kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor uw stofkeuze en daarmee dus ook niet voor de eigenschappen van de stof.

Iedere stof kent voor- en nadelen. Wat de een een voordeel vindt, ervaart de ander als nadeel. De stofkeuze is dan ook zeer persoonlijk.

Voorbeeld: Linnen stoffen hebben een natuurlijke uitstraling. Het is een plantaardige stof en wordt gemaakt van vlas. Bij meubelen die bekleed zijn met linnen ontstaat dan ook vlas vorming, dat gevoelig is voor pletten. Daarnaast zal bij linnen stoffen eerder plooivorming ontstaan. In gebruik gaan linnen stoffen uitrekken (denk aan uw linnen broeken). Daarentegen is de glans van het natuurlijke weefsel niet te evenaren en geeft het een rijk gevoel. Stoffen met veel polyester hebben geen natuurlijke uitstraling, maar zijn over het algemeen wel sterk en verkleuren minder onder invloed van licht.

Kortom, er bestaat geen ideale stof. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Voor een interieuradvies bent u dan ook van harte welkom op een van onze showrooms of bij een verkooppunt bij u in de buurt.

Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen/linnen stoffen zijn hier het meest gevoelig voor, wol het minste.

Over het algemeen verkleuren donkere stoffen (met name blauw, groen en zwart) ook sneller dan lichte stoffen (zoals ecru en beige).

Stoffen kunnen al binnen 3 maanden verkleuren. Het beste is om direct zonlicht op meubelen te vermijden en raambekleding te gebruiken. Zie ook onze onderhoudstips.

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan andere stoffen, zoals katoen en linnen.

Niet iedere stof of leersoort gedraagt zich hetzelfde op ieder model. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen en huiden. Linnen stoffen zijn over het algemeen rekbaarder dan velours stoffen (denk maar aan uw linnen broek). Tevens zijn grof los geweven stoffen elastischer dan fijne strak geweven stoffen met een backing. Met dunne stoffen en dunne huiden is de kans op plooivorming groter. Daarnaast is ook de grote van het kussen van een bank van invloed op plooivorming. Des te groter het kussen des te meer plooivorming ontstaat.

Ten slotte is het type kussen vulling van invloed. Des te zachter de vulling, des te meer plooivorming u krijgt. Plooivorming is dus niet uit te sluiten en geeft een bank of fauteuil juist dat nonchalante karakter. 

Linnen is een plantaardige stof en wordt gemaakt van vlas. Bij meubelen die bekleed zijn met linnen ontstaat dan ook vlas vorming (=haartjes die omhoog gaan staan). De pooltjes van linnen blijven staan in de richting waarin u ze strijkt. Hierdoor gaat linnen ‘pletten’. Dit is een eigenschap van de stof en heeft dus niets met slijtage te maken. De glans van het natuurlijke weefsel is niet te evenaren en geeft een rijk gevoel. 

Shading is een eigenschap van poolweefsels. Dat zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan. Een voorbeeld daarvan is velours. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een ‘warm’ en karakteristiek aanzien. Poolstoffen kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we ‘shading’. Er ontstaan zogenaamde ‘schijn vlekken’. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting.

Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken. Een behandelingsmethode om ‘shading’ iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijgt u de plekken echter nooit. Shading