Baan Meubelen

Historie

 

Met meer dan 85 jaar aan vakkennis in huis, zet BAAN als oer-Hollands familiebedrijf een unieke en stijlvolle formule neer! Als één van de weinige meubelbedrijven in Nederland die de eigen productie nog in de hand heeft, produceert en biedt BAAN een unieke verscheidenheid aan op maat gemaakte zitmeubelen voor consumenten en bedrijven. Onze meubelen worden handmatig in eigen fabriek in Waddinxveen vervaardigd. Hierdoor zijn de zitmeubelen geheel aan te passen aan uw individuele wensen. 

Het begin
Op 19 juni 1934 wordt de Nederlandse zitmeubelfabriek opgericht door Teunis Baan. Helemaal alleen begint hij als stoffeerder voor andere meubelfabrieken. Daarnaast krijgt hij de vraag om een eigen model te maken. Al snel volgt de tweede aanvraag en breidt hij zijn werkzaamheden uit.

Nieuwe wegen
In het begin van de jaren vijftig begint zoon Piet interesse in stofferen te krijgen. In 1952 treedt hij dan ook officieel bij zijn vader in dienst. Piet bindt zich met hart en ziel aan het bedrijf en past nieuwe mogelijkheden, stoffeertechnieken en schuimen toe. Ook gaat hij de weg op, op zoek naar klanten, die Baan meubelen willen gaan verkopen. Vanaf die tijd levert Baan aan winkeliers.

Crisis
In 1973 breekt de eerste oliecrisis uit, eind jaren zeventig de tweede. De loonkosten rijzen de pan uit. De meubelindustrie krijgt het zwaar. Ook Piet heeft moeite om het hoofd boven water te houden en pakt iedere opdracht met beide handen aan. Om aan de gang te blijven worden honderden barkrukken voor Heineken gestoffeerd. Met uitsluitend een arbeidstijdverkorting, zonder personeel te hoeven ontslaan, doorstaat Baan de recessie. Vlak voor het eind van de tweede crisis krijgt Baan een aantal mooie orders binnen voor de Holland America lijn.

De jaren tachtig
De ambities zijn groot en Baan gaat in sneltreinvaart vooruit. Midden jaren tachtig verhuist de rasechte Waddinxvener naar het pand van meubelfabrikant Van Schaik en Berghuis. Een pand met 1000 vierkante meter showroom in het hart van Nederland, en nog eens 1500 vierkante meter fabriekshal. Het is een reuzenstap, maar een succesvolle stap, en dat was nodig want een weg terug is er niet. De collectie wordt uitgebreid en daarmee ook het aantal winkeliers.

De negentigers
Begin jaren negentig stapt zoon Ton het bedrijf binnen en verrijkt de collectie met een aantal spraakmakende producten. Een jaar later wint hij de innovatie-prijs. De ontwikkeling van een nieuwe collectie zitmeubelen ‘Metropole’ en kasten ‘Ville France’ tonen de durf van het bedrijf aan. Ondertussen werkt Piet aan zijn opvolging. Zo trekt hij zich in 1995 in de coulissen terug. De nieuwe generatie, de derde alweer, neemt de leiding over.

Een nieuw millennium
Inmiddels zet ook Ton z’n vrouw stappen in het bedrijf en gaat zich bezighouden met fotografie, reclame-uitingen, communicatie, productbeleid en presentatie. De slogan wordt ‘Designed to enjoy’. De nieuwe eeuw gaat goed van start. Baan opent nieuwe showrooms in de inkoopcentra ’s, HTC en ETC, en in Merkplas in België. Inmiddels zijn de collecties van Baan een begrip in Nederland en België.

Een nieuwe crisis
2010: de start van de financiële crisis. Ook Baan krijgt er vanaf 2012 mee te maken. De zeilen worden bijgezet. Baan zet in op samenwerking. En met succes. De showroom in Waddinxveen heet nu Baan Interior Brands. Naast de bestaande zitmeubelcollecties van Baan kan men in deze showroom ook de rijke producten van een aantal andere fabrikanten bewonderen: karpetten, verlichting, kasten en tafels. Daarnaast stelt Baan de fabriek voor haar klanten open. Alle klanten krijgen de gelegenheid een kijkje in de (productie)keuken te nemen. Sinds 2013 zet Baan zich ook actief in op de projectenmarkt. Zo heeft ze een eigen collectie projectmeubelen op de markt gezet en was deze collectie te bewonderen op de meest toonaangevende beurs Design District in Zaandam.

Heden

Inmiddels zijn de producten van zowel Baan, Metropole by BAAN als die van BAAN project niet meer weg te denken uit de (inter)nationale interieurbranche, Anno 2021 heeft Baan naast het hoofdkantoor en de productie in Waddinxveen drie eigen showrooms en meer dan 100 verkooppunten in Nederland en België. BAAN is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest exclusieve zitmeubelfabrikanten van Nederland met een solide reputatie op (inter)nationaal woongebied.